Dampmaskinen Analyse


Indholdsfortegnelse

Årsager til udviklingen af dampmaskinen

Økonomiske

De økonomiske årsager kunne være at det ville blive billigere for erhvervslivet ved minerne. Men også hvis minen nu var en del af et større selskab, så kunne kullet blive brugt til fx produktionen af andre produkter. Og desto billigere / hurtigere man kunne få kul, desto større profit. Det kunne også få flere arbejdere ned i selve minen.

Politiske

De politiske årsager kunne være at der ville blive bedre arbejdsbetingelser for minearbejderne. Men også at landet kunne blive en stærk producent af kul og andre underjordiske mineraler. Dette havde flere fordele hvis det var et lille land der udvandt mineralerne.

Kulturelle/Traditionelle

Familier der før havde beskæftiget sig med at hente vand op fra minerne, kunne nu bruges til at hjælpe nede i selve minen, og derved kunne der udvindes flere mineraler.

Samfundsmæssige

De hjemmegående kvinder hvor deres mænd var mine arbejdere ville nok få en større følelse af sikkerhed. Heste kunne også blive brugt til andet end at hente vand op.

Produktionsmæssige

Andre erhvervs områder fik større mulighed for at bruge mere kul, og derved kunne de få et større produktionstal, og derved være med til at forbedre landets økonomi.

Teknologien i dampmaskinen

Newcomens maskine
Denne maskine arbejdede ikke med tryk, hvilket betød at den var meget mere sikker. Den virker ved at lukker damp ind i en cylinder og sprøjter køle vand i ind i cylinderen, så dampen fortættes og kondenseres. Hvilket skaber et undertryk det benyttes til at drive et stempel.
Viden for udviklingen
Det var nødvendig at have en solid viden om damps opførsel, når den bliver udsat for temperatur ændringer. Desuden, skal man nok have en smule flair for mekanik for at sammen sætte færdig dampmaskine.

Dampmaskinens konsekvenser

Konsekvenser af dampmaskinens udvikling.

 1. Mere kul og lettere udgravning.
 2. Industrien blev uafhængig af vandløb.
  • Mere industri
  • Mere behov for transport
  • Start på industrialiseringen
Videre udvikling
 • Større effektivitet
 • Mere sikkerhed
 • Mere mobilitet
 • Vand kraft uafhængighed

Problemer med dampmaskinen

Dampmaskinen i Sverige
Problemet med denne dampmaskine, var at den var blevet udviklet i England og Svenskerne havde ingen erfaring eller tilstrækkelig viden til at betjene maskinen.

Der fortæller at teknologien dette tidspunkt, krævede erfaring med produktet, fordi teknologien var dårligt dokumenteret.