Elektricitet analyse


Indholdsfortegnelse

Viden om elektricitet før 1800

På dette tidspunkt var primært bekendt med statisk elektricitet. Ved f.eks. at benytte stof eller skin og andre forskellige stoffer til at fremprovokere statisk elektricitet.

Videnskabelige opdagelser

Batteriet
Man fandt ud af at man kunne omdanne kemisk energi til elektrisk energi, ved at lave en form for batteri.
Elektromagnetisme
H.C. Ørsted opdagede sammenhængen bag elektricitet og magnetisme. hvilket førte til udviklingen af dynamoen og elektromagnetisme.

Udviklingen af første dynamo

Pro
Man behøvede ikke at benytte så mange batterier i f.eks. telegrafen.
Con
Folk tog ikke elektriciteten alt for seriøst, desuden var dynamoer meget ustabile og ineffektive. Markedet var meget lille.
Behov

Behovet for en dynamo var ikke tilstede da den blev opdaget, samfundet følte ikke trang til endnu en "ny strøm kilde" og dynamoen blev derfor i mange år ikke udnyttet idet samfundet ikke kunne se hvad den skulle bruges til.

Teknologien i de første dynamoer

Viden
Man var bekendt med at der blev dannet elektricitet, når en magnet blev ført forbi en ledning.
Teknik
Magnet bevæger sig forbi en spole og skaber en elektrisk strøm, ofte var disse ikke konstrueret særligt godt. Senere benyttede man en elektromagnet drevet af dynamoen selv.

Dynamoens betydning

Billigere elektricitet, mere mobilt elektricitet.

Udviklingen af elektromotoren

I starten var der bare tale om en omvendt dynamo.

Drivkræfter
Det var interessant at lave en elektromotor fordi man gerne ville have et mindre, mere mobilt, mere placerings uafhængigt og sidst men ikke mindst billigere, alternativ til dampmaskinen. Fordi hele industrien, inklusiv små industrier, var ved at centralisere sig omkring dampmaskinerne.

Elektromotorens betydning

Elektromotoren betød at centraliseringen af samfundets industrier, som skete som følge af dampmaskinen, blev sat i stå. Fordi elektromotoren gav mekanisk kraft til mange små industrier, uden at de behøvede at ligge om ad en dampmaskine.