En burgers vej gennem fordøjelsessystemet

Billede:Icon_biologi.png
Biologi

Dette er en artikel der er relateret til faget biologi.

En burgers vej gennem fordøjelsessystemet

Spg: Hvad sker der i munden?

Svar: Vi tygger maden så den får større overflade, så enzymerne lettere kan komme til at virke. I munden blandes burgeren også med spyt fra spytkirtlerne som indeholder enzymet apytamylase, som kan spalte stivelse og disakkarider. (vi får også opløst kulhydrater og protein med vand.)


Spg: Hvad sker der i mavesækken?

Svar: I mavesækken blandes burgeren med saltsyre, HCl, som dræber de fleste bakterier, og det proteinspaltende enzym pepsin, som spalter nogle af burgerens proteiner til aminosyre.


Spg: Hvilken funktion har galdeblæren?

Svar: Producere galdesalte som, har betydning for fordøjelsen af fedt. (spalter fedtdråber til små dråber så de er nemmere at blande med vand)


Spg: Hvilken funktion har bugspytkirtlen?

Svar: Når burgeren kommer til tolvfingertarmen, bliver det blandet med bugspyt, fra bugspytkirtlen, og galde. I bugspyt er der: en svag base, en amylase, en protease, og en lipase.


Spg: Hvad sker der i tyndtarmen?

Svar: De forskellige molekyler optages via diffusion eller aktiv transport, fra tyndtarmen transporteres næringsstofferne via blodet og lymfesystemet rundt til kroppens forskellige celler, hvor de bruges til opbygning og energiproduktion.

For at proteiner kan optages i kroppen skal det spaltes til aminosyrer. For at poly- og monosaccerider kan optages i kroppen skal de spaltes til monosaccerider. For at fedtstof kan optages i kroppen skal det spaltes til fedtsyrer og Glycerol.