Freud Forsvarsmekanismer

Billede:Dansk.png
Dansk

Dette er en artikel der er

relateret til faget dansk

Forsvarsmekanismer er en måde at opretholde sit selvværd, og de foretages mere eller mindre ubevidst.

Indholdsfortegnelse

Fortrængning

Man ignorerer skuffelsen ved at glemme/fortrænge at man nogensinde har haft den.

Eksempel
 1. Andreas vil gerne have en rød slikkepind, og det fortæller han til alle hans kammerater.
 2. Andreas' forældre vil ikke give ham en rød slikkepind.
 3. Andreas bliver enig med sig selv om at han slet ikke havde lyst til den røde slikkepind.
  • Det gør han mere eller mindre ubevidst. For at undgå komplikationer og opretholde sit selvværd.

Projektion

Projektion er hvor man skyder skylden på andre/ting for at undgå egen skyldfølelse

Eksempel
 1. Kaj slår en æggehørmer (prut), men skyder skylden på Lasse, for ikke selv at få skyldfølelse over at have slået en prut.
 2. To drenge spiller fodbold. De kommer til at smadre en rude, som går i stykker. Men dette er rudens skyld, for ruden burde have været stærk nok.
 3. Voldtægtsmanden siger:
  ”Det er pigens egen skyld, at hun bliver voldtaget, hun kan bare lade være med at gå i så udfordrende tøj.”

Flugt

Denne forsvarsmekanisme beskytter en mod ubehageligheder, vha. Flugt. Man isolerer sig fra problemerne, og når problemerne synes at komme igen så undviger man.

Eksempel
 1. Karls far dør ved at han pludselig falder ud over en stor skrænt, og karl begynder efter episoden at isolere sig. Her undgår han konfrontationen med de andre, og påmindelsen om at hans far er afgået ved døden.
 2. Ann Inge læste engang en dansk bog, som pludselig blev væk. Hun blev så ulykkelig, og ville efter den dag aldrig mere læse danskbøger.

Her flygter jeg’et og prøver at opsøge ro og harmoni i sjælen. Alt hvad der minder en om den ulykkelige hændelse prøver jeg’et at fortrænge.

Forskydning

Forskydning er når man skyder vreden over på andre som egentlig ikke har noget med problemet at gøre.

Eksempel
 • Hvis en dreng fx bliver slået derhjemme, kan han lade hans vrede gå ud over de andre fra skolen, ved fx mobning. Set fra en anden synsvinkel: personen der bliver mobbet, kommer ofte hjem i dårligt humør og lader sin vrede gå ud over forældrene, ved at lukke af for det sociale, i nogle tilfælde at lukke sig inde på sit værelse.
 • Racisme er ofte også forskydning, da mange mennesker giver indvandrere skylden for deres egne økonomiske problemer.

Forskydning handler om at man lader sin vrede passere til svagere individer: chefen til arbejderen, til konen, til børnene, til skolen, hjem osv…

Kompensation

Kompensation indebærer, at man kompenserer for fiaskoen ved at have succes på et andet felt.


Kompensation for en fiasko kan udmønte sig i flere ting. Nogle har oplevet store fiaskoer i skolen eller på arbejdspladsen, og for at skjule det for andre og give sig selv selvtillid, så tager man en facade på, der gør en selvsikker. Det vil endvidere medvirke til, at man skjule sin usikkerhed og manglende succes. Andre finder en fritidsinteresse, som de kaster al deres interesse på. Det behøves nødvendigvis ikke skyldes en fiasko på et område, men i nogle tilfælde kan det forklare deres reaktion.

Eksempel
Hans har mange problemer på sin nyerhvervede arbejdsplads. Hans chef kritiserer ham ofte, og siger at han skal tage sig sammen. Det er noget der rører Hans meget dybt, og har en stor indvirkning på hans humør og væremåde, hans selvværd er faldende ganske enkelt. Derfor er Hans nu begyndt at spille meget badminton.


Kanalisering

Kanalisering er når man vælger at erstatte en drift eller handling, man synes der er uacceptabel med noget der er acceptabel for en selv.

Eksempel
En mand ønsker ikke at hans kone skal vide at han har et uacceptabelt seksuel behov, derfor opsøger han en prostitueret for at få opfyldt sit behov.


Under kanalisering er der to under emner: mål indskrænkning og sublimering.

 • Mål indskrænkning er når man sætter et mindre mål end det man egentlig ønsker.
 • Sublimering er når man vælger at tillægge noget på målet for at få opfyldt det 100% uden det bliver uacceptabelt.


I teksten giver de fx et eksempel med Viggo og Yrsa, Viggo vil gerne have sex med Yrsa. Men da Viggo synes det er uacceptabel, vælger han at danse og snakke med hende, dette er mål indskrænkning. Han kan også vælge at gå til turneringsdans med hende, dette er så sublimering til hans uacceptable behov, for næsten at få opfyldt hans behov.

Identifikation

Hvis man ikke kan opnå et mål, går man over til ”fjenden,” og nedgør sit oprindelige mål.

Eksempel
Hvis man holder med et fodboldhold, som taber hele tiden. I stedet for at holde med dem i modgang, begynder man at holde med et andet hold, og nedgør det gamle hold, som om de aldrig har været gode.


Se Evt.

Psykoanalyse