Magt og autoriteter
Indholdsfortegnelse |
Udviklingen af middelaldersamfundet
- Harald Blåtand
- Samlede Danmark til en Nation
- Gjorde Danmark kristen
I middelalderen var det oftest hele familier der blev straffet, gerne i flere slægst led. Men efter kirken indførsel begynde man så småt at kontrollere afstraffelserne (straffe individuelle). Selv om kirkerne ikke havde meget magt til at starte med.
Kirke og kristendrom
Til at starte med havde kirken ikke meget magt. De flyttede de kristens helligedage/højtider til at matche de gamle hedenske helligedage/højtider for at få bare en lille smule tilslutning. Kirken fik langtsomt op gennem middelalderen mere magt, og den enkelte dansker blev langsomt mere og mere kristen. En af de store forhindringer for kristendommen, var bla. prædiken på latin, hvilket betyd at ingen rigtigt forstod noget.
Folkeviser
- Tylleviser
- Tylleviser handler ofte om ulykkelig kærlighed. Omkvædet udtrykker grundstemmingen i visen, som ofte er sorgelig. De hedder trylleviser fordi der optrædder dæmoner, trolle og årmænd som de onde. Trylle viser er klart udtryk for en hedensk tankegang.
- Ridderviser
- Viser der handler om konfilkten mellem at vælge kærligheden/driften eller at vælge det familien gerne vil have: en hustru/mand med meget jord i tilgift.
Skrivekyndighed
I middelalderen var der ikke mange der kunne læse/skrive, det var mest munke og præster og stort set alt blevet skrevet på latin. Det betød at det kun var præster og munker der kunne læse biblen, love og andre bestemmelser, fra f.eks. paven. Dette betød at præsterne havde en enorm magt fordi ingen kunne sige at de var forkert, heller ikke hvis de gik direkte i mod biblen.