Naadsensbrød

(Omdirigeret fra Nådsensbrød)

Skrevet af Henrik Pontoppidan.

Hvad handler historien om
I historien omhandler en fattiggård som kaldes kassen. På kassen bliver de sat til at arbejde og lave hårdt arbejde. Vi møder også personen Stine Bødkers som bliver indsat i kassen uden hun selv vil.
Hvem har magten
Magten i denne historie ligger hos fogden, i kraft af hans autoritet.
Hvordan opretholdes magten
Magten opretholdes af menneskers holdning til hvem der skal have magten. De fattig skal ikke have magt, mens resten af samfundet synes det er i orden at man udøver denne magt over de fattige. Stedet er også godkendt af kongen som fattiggård og derved har de lov til at udøve denne magt(side 194, linie 119).
Magt forhold i forhold til normale mennesker
Hvis man er fattig har man på ingen måder rettigheder, de bliver sat på gården for at arbejde der. Det er mest gamle mennesker der har svært ved at arbejde pga. af deres alder der bor på stedet. På stedet har de fattige ingen rettigheder og de skal gøre hvad der bliver sagt.
Magt misbrug
Inspektøren lever af god mad, mens resten af dem der bor i fattiggården må leve af virkelig dårlig mad. De misbruger også deres magt i samfundet til at bestemme hvor mennesker skal bo, hvis de er fattig og bor på gaden skal de på fattighjem.
Resten af samfundet
Historien er fra 1885 og har sikkert været en historie der skulle sætte spørgsmålstegn ved den måde man behandlede de fattig. Den er også trykt i en venstre avis, hvilket gør at mennesker der læser den går ind for lige rettigheder.

Kompositionen

  1. Anslag: Stine bødker skal på kassen/fattighuset.
  2. Vi præsenteres for fattighuset.
  3. Vi hører lidt mere om Stine og hun bliver anbragt med magt.

Dette betyder at vi først begynder at undre os over hvorfor Stine, kæmper sådan i mod. Måske enda ligefrem tænke at hun er tosset. Hvilket vi så fortryder kraftigt senere.

Fattiggården

Sted hvor fattige bliver anbragt.

Set udefra
Eksemplariske institution, som der flot ud, og bære majestætens initialer.
Set indefra
Et hul, hvor de fattige lever på vand og brød. Og bestyreren spiser god mad.