Se dagen lys


Indholdsfortegnelse

Resume

Vi møder Elef, som lever i et udskiftningssamfund, hver dag vågner de op i et nyt miljø. Elef begynder at skrive dagbog. Vi for en kort beskrivelse af nogle enkelte dage, men en dag for han en ny kone som hedder Maya. Hun er en spinkel, mørkhåret pige, som han finder fascinerende. Efter et par dage møder de hinanden, de bliver de snakker om at mødes igen, selvom samfundet er i mod. Senere manipulere Elef systemet så de kommer i samme hus igen. Derefter stikker de af sammen, efter lidt tid på fri fod møder de Varinka. Hun skifter ikke miljø hele tiden, og begynder at fortælle dem og rædslerne udenfor systemet. Før i tiden begik alle selvmord. Nu slipper hun dem fri, og giver dem lov til at bo det samme sted hele tiden. Men de finder sig ikke tilpas og livet uden formål driver dem til selvmordsforsøg. Derefter bliver de redet af Varinka der på sit dødsleje fortælle at hun er et af de få mennesker udenfor systemet. Og at hun er udenfor systemet fordi, man godt vidste at systemet ikke var perfekt og ville have en til at nedbryde det når tiden var til det. Den opgave gav hun videre til Elef og Maya.

Genere

 • Epik
 • Sciencefiktion
utopi
Et fantasi sted hvor alt er lykkeligt
eutopi
GÆT: Realistisk utopi, der er tæt på perfekt.
dystopi
Antomyn til utopi, altså alt er ulykkeligt.

Vi vil vurdere at stedet er en eutopi, som ikke er perfekt. Det er et forsøg på en utopi, men definitionen siger at det ikke kan lade sig gøre, derfor er idéen dårlig.

Fortællerteknikken

Den er opbygget på sådan en måde som en dagbog kunne være opbygget, den fortæller hverdag og er set fra Elef's synsvinkel.

Samfundets indretning

Det er et samfund som bygger på konstant ombytning, det eneste de har der er deres eget er en taske med personlige ting. De får ny kone, børn og familie hverdag, og et nyt hus med nye genstande som de kan vælge at drage udnyttelse af. Det er en verden hvor materialer er i baggrunden og individet og udvikling er i forgrunden. Et samfund hvor mennesker møder hinanden en dag og giver det de kan give til en anden, på denne måde mener forfatteren at det perfekt samfund måske kunne laves, da ingen vil falde i fordybelse og derved måske også fortvivlelse. De giver eksemplet på hvorfor tømrer drikker, der påståes at dette skyldes at de var træt af deres liv og derved drak deres sorg væk. Derudover får man også nyt arbejde, hver dag, på denne måde vil man få lærer nye egenskaber hverdag og aldrig kører i det samme hele tiden.

Elef og Maya

Elef begynder at tvivle på denne verden, hvor man aldrig finder ro, men at man skal opleve hverdag, han mærker kærligheden til et andet mennesket og ved ikke hvordan han skal forholde sig til dette. Maya har samme overbevisning som ham omkring samfundet, og dette resultere i et kærlighedsforhold imellem de to. I starten er Maya ikke meget for denne ide, da hun mener at dette netop skulle undgåes med dette samfund. Man opsøgte normalt ikke de personer man ellers havde mødt før, da de allerede have givet dig det du havde brug for, i løbet af en dag.

Elef Rygge
 • Gror skæg, (Dette er et symbol på at han huske forskellige ting, og bygger en personlighed op).
 • Interessere sig for byggeri, arkitektur og design
 • Skriver dagbog
 • Spiller guitar
 • Udadvent
 • Badminton
Maya
 • Gemmer kjole som Elef har klippet til hende (s 33).
 • Mørkt hår (s 17)
 • Spinkel
 • Udadvent
 • Interessere sig for botanik (s 24)
Udadvent
Alle i samfundet er kendetegnet ved at være udadvendte, men Maya og Elef bliver mindre udadvendte efter at de opbygger en historie sammen. Da de opbygger en historie med hinanden, begynder de at opfatte andre personer som overfladiske, fordi de ikke kan snakke om andet end hvad de kan se lige nu (De andre kan ikke snakke/diskutere ting der skete i går).

Fortolk romanen

Den verden der bliver beskrevet i bogen, er den ideel, der findes ingen former for sociale problemer, da alle hverdag skifter partner og materialer. Derved er forfatterens holdning, at vores materielle goder ikke skaber andet end problemer, og i en tid hvor penge betyder alt, er der lagt op til det modsatte, i denne verden findes ingen jalousi, da man skifter partner og materialer hver dag. Men dette betyder nødvendigvis ikke lykke for borgeren, der bor i systemet, de finder aldrig ud af hvad ægte kærlighed er og hvordan den føles. Systemet gør alt for alle er lykkelige, alt bliver skabt sådan at ingen oplever jalousi, hvilket man anså som lykke, da man skabte systemet.

s. 155 - Dette skal fortolkes, sådan at den der ikke lider, egentlig ikke har noget livs grundlag. Dette system skaber på ingen måder lidelser, nærmere modsat, nemlig at ens næste dag bliver skabt på grundlag af ens behov, der er aldrig noget der går videre imod en, og hvis det gør, har man et nyt liv i morgen. De når aldrig at føle og derved leve.

Pointe
Smerte høre livet til. Dette mener vi fordi alt er relativt, hvilket betyder at der ikke er noget sjovt ved at få mad hver dag, hvis man altid får mad hver dag. Hvis man derimod har prøvet at sulte er man mere lykkelig over at få mad hver dag.
Udfordringen
Gentagelsen ligger op til at man aldrig bliver lykkelig, hvis man ikke tør gentage, det der skaber lykke er selve gentagelsen, fordi at gentagelsen ikke er ny og spændende, men heller ikke gammel og kedelig, som erindringen er det. Hvis vi skal sammenligne det med "Se dagens lys", kan vi konkludere at deres liv aldrig gentager sig, dette vil sige at de aldrig oplever lykke. Man kan måske opnå en kortvarig lykke, men selve gentagelse skaber evig lykke. Det Maya og Elef gør, giver dem lykke, men med lykke kommer også sorg, de begynder at leve og mørke til livets mørke sider, det mærker jalousi, men finder dog lykken sammen, som overskrider denne jalousi og sorg. Livet er ikke en lang positiv ting, som i det samfund der ligges op til i "Se dagens lys".

Perspektivering

Vi vil nu Se Dagens Lys, Gentagelsen og det omkring Søren Kierkegaard i et større sammenspil, altså en perspektivering. Søren Kierkegaard ligger op til 3 stadier af en liv, Æstetikeren(menneske der ønsker sanselige nydelse), Etikeren(den ansvarlige samfundsborger) og den Religiøse. Når man er i Æstetikeren, vil man formentlig være ung, søgen efter grænser og udfoldelse, og dette samfund hersker i "Se Dagens lys", de lever i et samfund, hvor de kun opnår sanselig nydelse. Ingen bliver nogensinde den ansvarlige samfundsborger. Igen skaber dette aldrig lykke, som gentagelsen ligger op til. Det Elef og Maya gør giver den lykkelige, de tager ansvar både for samfundet og deres forhold, de bliver derved til Etikere. Og en ansvarlig borger er også en borger der tør gentage, de opnår en lykke, som gør dem til ansvarlige samfundsborgere.

Vores mening om udskiftningssamfundet

Vi skal selvfølgelig synes at udskiftningssamfundet er forfærdeligt og at det lyder som en stor horebunke, når folk vågner op med en ny kone hver dag. Man kunne godt forestille sig at forfatteren skrev denne historie fordi han kunne se an ende på mængden af opfindelser der kunne foretages. Man skal tænke på at udviklingen på dette tidspunkt har gået så stærk at ingen kunne forestille sig hvor vi var om 10 år.