Vorherrebevares

Indholdsfortegnelse

Rosa's Sitauation

Gift med en mand der hedder Ejnar, som er 10 år ældre end hende selv. Hun er ikke så vild som hun har været tidligere. Hendes veninder forstår hende ikke, og synes at ægteskabet er dumt. Hun tror selv at de er misundelige på hende. (Dette er en Forsvarsmekanisme)


Rosa's selvopfattelse

Hun synes at hun er dum, uvidende og forsvarsløs (dette er hun blevet fortalt af Ejnar)


Navne symbolik og lighedspunkter

Rosa er det latinske navn for rose, som symboliserer skønhed og ømhed. Navnet Lady er modstykket til en "Lord". Rosa holder Lady i snor, mens Ejnar holder Rosa i snor, ligesom Freuds beskrivelse af Neurotiske mennesker.


Novellens slutning

Rosa sætter sig selv og Lady (hendes drifter) løs, og befrier sig selv fra Ejnar.


Hvorfor hedder novellen "Vorherrebevares"?

Fordi at hver gang hun er tæt på at slippe sig selv fri, kommer hendes Super-Ego og sætter hende på plads, derfor siger hendes Ego: "Vorherrebevares".


Freudianske begreber

Super Ego
Ejnar, fader skikkelse, Rosa's samvittighed, og hendes begrænsning for at hun gør hvad hun vil, holder også hendes selvværd nede (Fortæller hende at hun er dum, og at han ikke kan lide intelligente kvinder, samt at han er intelligent nok for dem begge to).
Ego
Rosa, Mellemled for hendes Id og Super Ego
Id
Lady, som repræsentaterer Rosa's drifter

Super Ego'et holder nærmest Rosa som en fange, og Rosa holder hendes Id fanget. Udfra dette kan man vurdere at Super Egoet har kontrol over alle de andre, forstået på den måde at Ego'et ikke har særlig meget at sige.